divendres, 25 de febrer del 2011

Viu al Niu! 2009

El projecte va abordar un problema ambiental a l’hora que pretén inculcar diferents aspectes ecològics als voluntaris per aconseguir augmentar la seva consciència mediambiental.
El problema ambiental que volem afrontar es el de la falta de localitats de cria per determinades espècies d’aus que crien en forats motivada pel incendi que se va produir l’any 1994.
 
La solució que ens vàrem plantejar va ser fabricar i instal·lar caixes niu per algunes de les espècies d’aus que no crien a la zona o ho fan en baix nombre degut a aquesta falta de llocs. Les espècies sobre les que se vol incidir son: mussol (Otus scops), òliba (Tyto alba), mussol reial (Asio otus), xoriguer (Falco tinnunculus), puput (Upupa epops), formiguer (Jynx torquilla), papamosques (Muscicapa striata).
 
Cada espècie utilitza un tipus de caixa niu diferent i específica i cap d’elles utilitza les caixes niu tradicionals que se instal·len habitualment. El mussol reial no nidifica a forats, però fàcilment utilitza estructures artificials que se situen habitualment a pins.

Els nius que volíem construir no son els habituals que se fan servir perrepoblar els boscos i que estan pensats per la cria d’aus insectívores, sinó queson de mides i formes diverses. A més era important trobar fustes certificades i els productes que s’havien de fer servir per protegir la fusta, que ha d’estar a la intempèrie.

Per la construcció dels nius se va fer servir informació pròpia i la darrera bibliografia existent en el mercat sobre les espècies objecte. 

Bàsicament se va fer servir el llibre: Guía de las Cajas nido y Comederos para aves y otros vertebrados.

El total de nius que se van fer van ser de 24 per un total de 7 espècies diferents: 5 de Otus scops, 2 de Tyto alba, 3 de Asio otus, 1 de Falco tinnunculus, 5 de Upupa epops, 5 de Jynx torquilla, 3 de Muscicapa striata.

Tota la feina se va realitzar directament a La Trapa, tant la planificació com la construcció dels nius per part dels voluntaris.

dimecres, 16 de febrer del 2011

Biodiversitat de La Trapa

Els aucells

A la Trapa han estat observades unes 70 espècies d’ocells, de les quals n’hi nidifiquen gairebé la meitat.

Destaquen pel seu interès les aus dels penya-segats costaners. El falcó marí (Falco eleonorae) manté als espadats una petita colònia de cria, mentre la baldritja (Puffinus mauretanicus), subespècie endèmica de les Balears, té a una cova marina a prop de la Trapa el seu major nucli de cria conegut a nivell mundial. D’altra banda, espècies tan interessants com l’àguila peixatera (Pandion haliaetus), la gavina de bec vermell (Larus andouinii) i el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) són visitants comuns d’aquesta zona.


                                                             Falcó marí (Falco eleonorae)

Als penya-segats interiors és freqüent observar algunes espècies de rapinyaires, com el xoriguer (Falco tinnunculus), el falcó (Falco peregrinus), l’esparver (Hieratus pennatus) i, molt excepcionalment, el voltor (Aegypius monachus). També la petita oronella de penyal o cabot de roca (Ptyonoprogne rupestris) i el corb (Corvus corax) són habitants d’aquests ambients.

Voltor Negre (Aegypius monachus)


A la garriga és on viu el major nombre d’ocells més difícils d’identificar pel seu petit tamany. Els més freqüents són la pàssera (Monticola solitarius), la cadernera (Carduelis carduelis), el gafarró (Serinus serinus), el ferrerico (Parus maior), el vitrac (Saxicola torquata), el busqueret de cap negre (Sylvia melanocephala), el menjamosques (Muscicapa striata), el pinsà (Fringilla coelebs), el puput (Upupa epops), la perdiu (Alectoris rufa), el tudó (Columba palumbus) i la tòrtora (Streptopelia turtur), a més del xorrec o busqueret coa llarga (Sylvia balearica), espècie endèmica de les illes mediterrànies.



 Busqueret de Cap Negre (Syliva Melanocephala)   F. Toni Muñoz

La importància de la Trapa per a la conservació dels ocells ha estat reconeguda amb la seva declaració com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). A més d’un lloc important per a la nidificació, és també, per la seva localització, un enclavament fonamental per al descans de les aus migratòries. Per tots aquests motius, el GOB va promoure la seva declaració com a refugi de caça; va ser el primer de Balears.



                                            Busqueret coa llarga (Sylvia balearica)

Altres animals.

Dels altres grups d’animals vertebrats hi són presents amfibis com el granot (Rana perezi) i el calàpet (Bufo viridis), rèptils com el dragó (Tarentola mauritanica) i la serp de garriga (Macroprotodon cucullatus), i mamífers com el conill (Oryctolagus cuniculus), l’eriçó (Atelerix algirus), el ratolí de rostoll (Apodemus sylvaticus), la rata negra (Rattus rattus), rata cellarda (Eliomys quercinus), el mart (Martes martes), el mostel (Mustela nivalis) i la geneta (Genetta genetta). Tots ells són animals difícils d’observar.

No passa el mateix amb les cabres orades, procedents de guardes domèstiques i esdevingudes silvestres, que són molt abundants. Si bé, la població de cabres de la Serra suposa una part important de la dieta dels voltors, a la Trapa (i a molts d’altres llocs) les cabres són una greu amenaça per a la conservació de les comunitats vegetals i per a la recuperació de les zones cremades.




Històric de Notícies de La Trapa

A continuació podeu veure els scanns de les notícies rel·lacionades amb la compra de La Trapa, que el 2010 ha fet 30 anys.








































Camps de Voluntariat a La Trapa

Des de fa més de 1994 anys el GOB dur realitzant de manera ininterrompuda els camps de voluntariat de La Trapa. L'associació Amics de La Trapa, ha anat augmentant el seu compromís amb  la col·laboració d'aquesta activitat, col·laborant en l'organització i el suport técnic a les darreres edicions.

Díptic de l'Edició de l'Any 2008




Els camps de voluntariat ambiental de La Trapa, són un exemple d'activitat ambientalitzada i d'un pla de voluntariat que combina el treball de conservació d'un espai natural amb una formació ambiental per als participants completa i transversal.

Si voleu més informació consultau el següent enllaç de la web del GOB-Mallorca:


A continuació podreu veure algunes de les imatges de les tasques i activitats realitzades per als voluntaris al camp de voluntariat.









Projecte de L'Hort Urbà al Local!

Hort Urbà- L'Esperit de La Trapa a Ciutat!

Des de finals de l'any 2007, l'Associació Amics de La Trapa, impulsa un projecte d'Hort Urbà a la terrassa del local que l'entitat comparteix amb el GOB.  Aquest projecte neix amb la voluntat de apropar als joves propers a la barriada del nostre local, així com als propis Joves del GOB, l'agricultura ecològica.

 

Aquest projecte compta amb la col·laboració de l'empresa TOTCOMPOST i el programa de Voluntariat de la Caja del Mediterràneo (CAM), VOLCAM. Aquest projecte suposà l'adquisició de sis taules de cultiu i una vermicompostera.  A més degut a les condicions de la terrassa del local, s'equipà amb un toldo, per evitar l'excès d'insolació en els mesos d'estiu.




Si voleu saber més sobre el projecte vos podeu descarregar un resum del projecte al següent enllaç:



I a continuació podeu veure més fotografies de l'hort urbà a ple rendiment, gràcies als voluntaris i als Joves del GOB.