Custòdia del Territori
La custòdia del territori és una filosofia que intenta generar la responsabilitat dels propietaris i dels usuaris del territori en la conservació i el bon ús de la terra i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. Es fonamenta en la sensibilització i conscienciació dels propietaris i usuaris, per tal que les entitats de custòdia acordin seva participació activa en la conservació del territori i dels seus valors.
El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Natura, més conegut com a GOB, va ser una de les entitats pioneras a l’estat Espanyol en dur a terme una pràctica de Custòdia del Territori, quan a l’any 1980 va adquirir la Trapa. Això va ser després de posar en marxa una gran campanya internacional de captació de recursos i una altre de subscripció popular, el GOB va poder comprar i d’aquesta manera protegir la Trapa.
Agricultura Ecològica
La Trapa és un exemple de finca on la seva gestió agrícola és en base a l'agricultura ecològica . Aquest és un concepte diferent a l’agricultura convencional caracteritzada per la sobreexplotació i contaminació de sòls. És creativa, científica i avançada i permet la solució de grans problemes ambientals, sanitaris i socials. L’estalvi que el productor assoleix al no haver d’utilitzar adobs s’hi pot afegir la contaminació de la finca que s’evita.
Millora la salut de productors i consumidors a l’evitar biocides i altres productes tòxics, i millora la qualitat alimentària. Conserva i amplia la varietat de plantes cultivades que els agricultors han sabut utilizar per a millorar sòls i protegir collites. És ecológicamente beneficiosa, al respetar les espècies silvestres animals i vegetals que conviuen al voltant dels cultius.
Voluntariat Ambiental
Des de la seva compra a l’any 1980, es varen començar les feines de camp per iniciar la gestió de la gfinca i dur a terme la restauració de determinats espais del malmès monestiri trapenc. Es restauraren, antics forns, es feren teulades i part del pis del monestir. També es treballar amb la restauració de marges i les mines.
A l’any 1994, un greu incendi va arrassar la totalitat de les 81 ha de La Trapa, però ni un fet tan greu va ser capaç de returar l’entusiasme de tots els que estàvem implicats. En aquest moment més que mai els Voluntaris amb el seu suport incondicional començaren a realitzar les tasques de neteja i posteriorment de reforestació.
Feis-vos voluntaris de La Trapa! participau a les jornades de voluntariat que convoca el Amics de la Trapa i el GOB periòdicament molts de caps de setmana per realitzar tasques forestals i de manteniment. També poden participar les associacions, grups d’infants i joves, centres d’ensenyament i altres col.lectius.
Més informació:
Jornades de Voluntariat a La Trapa
Activitats de Voluntariat Ambiental per a Joves a La Trapa
Més informació:
Jornades de Voluntariat a La Trapa
Activitats de Voluntariat Ambiental per a Joves a La Trapa